Dette er forbrukslåna med lavest rente

Dette er forbrukslåna med lavest rente

Det er flere ting som er med på å bestemme hvor godt et forbrukslån er. Lavest mulig rente er nok det tyngste loddet på vektskålen. Jo lavere den er, desto billigere er det å låne penger.

Utfordringen er at rentene spriker voldsomt. Fra den ene banken til den andre. Forskjellen kan være 10 prosentpoeng. Eller mer.

Det gjelder, med andre ord, å være en våken lånesøker. Det første lånetilbudet du får er ikke nødvendigvis det beste.

Hvorfor så store forskjeller?

Én bank kan gi deg en effektiv lånerente på 12 %. En annen 17 %. Hvorfor er det slik?

Rentene er prisen du betaler for å låne penger. Den effektive renten består av den nominelle renten (som er den rene renten) pluss gebyrer og andre kostnader.

Når bank A gir deg en høyere, effektiv rente enn bank B, er det lett å anta at bank A ønsker å tjene mer penger enn bank B. Kanskje den tjene mer på utlånene sine på grunn av kostnadene den har.

Ulik risikovurdering

Det er en annen faktor som påvirker rentene også: kredittscoren din. Når bankene mottar søknaden din, utfører de en kredittsjekk av deg. Hos et kredittopplysningsselskap. Her får alle den samme informasjonen – en kredittscore som indikerer hvor flink man er til å gjøre opp for seg.

Men bankene gjør også egne vurderinger. Og det er summen av kredittscoren og bankenes individuelle vurderinger, som avgjør hva slags rente du får. Noen vil anse risikoen som liten når de låner deg penger. Og gir deg en lav rente.

Andre vil kanskje mene at risikoen er større. Dermed setter de renten høyere.

Poenget er dette: Når du ser annonser for forbrukslån, er den oppgitte effektive renten et eksempel. Du kan få en lavere rente enn den du ser i annonsen. Eller høyere.

Ha dette i bakhodet når du studerer oversikten vår over bankene med de laveste rentene på forbrukslån.

Laveste rente for øyeblikket

Vi har brukt tall fra Forbrukerrådet for å finne de laveste, effektive rentene på norske forbrukslån akkurat nå. Vi har brukt 70.000,- som lånebeløp. Nedbetalingstiden er 5 år. Dette er resultatet:

1. Sbanken – 9,90 %

Det er svært sjelden å se effektive renter under 10 % på et forbrukslån. Men Sbanken klarer det. Litt av grunnen er nok at banken har kuttet ut mange av gebyrene, slik som etableringsgebyret, for eksempel.

Du må være 21 år for å søke om forbrukslån hos Sbanken.

2. BN Bank – 13,55 %

BN Bank klarer ikke å matche lånet fra Sbanken. Gapet mellom de to rentetilbudene er ganske stort. Allikevel er en effektiv rente på 13,55 % absolutt akseptabelt.

Banken lar alle over 24 år søke om inntil 400.000 kroner i lån, som skal betales tilbake i løpet av maks 5 år.

3. Resurs Bank – 13,62 %

Resurs Bank blir så vidt slått av BN Bank i kampen om den nest laveste renten på forbrukslån. Hos den svenskeide banken kan alle over 25 år søke om å få låne mellom 10.000,- og 300.000 kroner.

4. Ikano Bank – 14,11 %

Ikano Bank er første utlåner av forbrukslån som havner over 14-tallet på den effektive renten. Det er fortsatt et stykke igjen til «verstingen» (Aasen Sparebank – 20,85 %). Men Ikano-renten er også vesentlig høyere enn den du får i Sbanken.

Er du over 25 år, kan du søke om et lån på alt fra 25.000,- til 400.000 kroner.

Slik får du mest mulig gunstig pris

Rentene over er eksempler. Det er ikke sikkert at du får den samme, effektive renten. I alle fall hvis du bare søker om lån i én bank. Trikset er å sende flere søknader. Så mange som mulig.

  • Takk ja til banken med de beste betingelsene. Avslå tilbudene fra de andre.
  • Og vil du at andre skal gjøre søkejobben for deg? Test i såfall en lånemegler.